Wyposażenie dla gastronomii - dobór trwałych krzeseł do restauracji

Krzesła w lokalach gastronomicznych muszą wykazywać się szczególnie dużą odpornością na intensywne użytkowanie. W popularnych miejscach jeden mebel może być używany nawet przez setki gości miesięcznie. Krzesło bankietowe musi wytrzymać użytkowanie przez klientów o różnej wadze, niesforne dzieci i młodzież, musi być odporne na zróżnicowane elementy garderoby mogące zarysować konstrukcję, częste przesuwanie, odsuwanie i bujanie się, a także zabrudzenia powstające z upuszczonych resztek jedzenia czy wylanych napojów. Na co powinieneś zwrócić uwagę, by mieć pewność, że Twoje piękne nowe krzesła na długo zachowają oryginalny urok i przez wiele lat będą bezpieczne oraz wygodne?

Konstrukcja krzesła do restauracji


Kluczem do wysokiej wytrzymałości krzesła bankietowego są nie tylko zastosowane materiały, ale również odpowiednia budowa stelaża. Gdy priorytetem jest wytrzymałość, wybór musi paść na modele z ramą stalową lub aluminiową. Właściwą odporność zapewni grubość ramy i samego profilu.

Większość krzeseł z metalową ramą w naszej ofercie została wykonana z profilu stalowego o grubości ścianki 1,2 mm oraz przekroju 20 x 20 mm. To wystarczająco wiele, by zagwarantować całkowitą odporność nawet w przypadku użytkowników o największej wadze. Nie ma mowy o wyginaniu się nóg krzesła czy innym odkształceniu konstrukcji w wyniku gwałtownego nacisku (np. podczas nieostrożnego siadania). Jednocześnie taka grubość ramy zapewnia lekkość mebla – krzesła o konstrukcji tego typu ważą około 6,5 kg. Dzięki temu obsługa sali, jak i sami goście nie będą mieli problemów z przesuwaniem czy przenoszeniem krzeseł, a przewrócony mebel nie zrobi nikomu krzywdy. Takie wymagania odnośnie trwałości spełniają krzesła bankietowe Alicante Originals.
Szukając wytrzymałych krzeseł restauracyjnych do lokali gastronomicznych warto zwrócić uwagę także na obecność poprzecznej belki wzmacniającej. Stanowi ona dodatkowe zabezpieczenie i gwarantuje zachowanie stabilności ramy.

Lakier i stopki w krzesłach do gastronomii


Zachowanie sztywności konstrukcji to podstawowy element wpływający na żywotność krzesła bankietowego oraz bezpieczeństwo użytkowników. Jednak meble w lokalach gastronomicznych muszą spełnić nieco wyższe wymagania niż tylko to niezbędne minimum. Kolejną ważną kwestią jest estetyka lakieru. W niektórych krzesłach, zarówno na nogach, jak i w górnej części konstrukcji z czasem tworzą się zarysowania i odpryski – spowodowane uderzeniami twardych elementów odzieży, stuknięciami o inne meble itp. Aby zminimalizować ryzyko powstawania takich uszkodzeń, warto postawić na ramy malowane w technologii trójwarstwowej, która zapewnia bardzo wysoką odporność na uderzenia i zarysowania.  
Pamiętaj, by zwrócić uwagę także na stopki. Powinny być one wykonane z wytrzymałego tworzywa sztucznego o twardości, która sprawia, że nogi nie rysują podłogi i nie hałasują podczas przesuwania.

Wygodne i wytrzymałe siedziska


Ponadprzeciętną wytrzymałością powinno cechować się także siedzisko krzesła w lokalu gastronomicznym. Polecamy przede wszystkim modele, w których ten element został wykonany z formowanej pod ciśnieniem pianki poliuretanowej. Jest ona odporna na odkształcenia – wraca do pierwotnego kształtu nawet po długim nacisku o dużej sile. Siedzisko zachowa odpowiednią formę i sprężystość przez wiele lat.
Miękkie, tapicerowane elementy budzą również największe obawy w kwestii utrzymania czystości. Wylany sok czy resztki jedzenia mogą łatwo zaplamić krzesło. Aby takie zabrudzenia nie zniszczyły siedziska na stałe, zalecamy wybieranie modeli pokrytych materiałem o gęstym splocie i podwyższonej odporności na ścieranie. W razie zaplamienia taką tapicerkę wystarczy przetrzeć wilgotną gąbką. W trudniejszych przypadkach można sięgnąć także po popularne środki do czyszczenia tapicerek.

Drewniane krzesła do lokali gastronomicznych


W tym artykule skupiliśmy się na krzesłach o konstrukcji metalowej, gdyż to one odznaczają się najwyższą wytrzymałością. Nie oznacza to jednak, że są jedynym właściwym rozwiązaniem. Wielu restauratorów i hotelarzy sięga także po modele wykonane z drewna. Odpowiednia technologia wytwarzania takich mebli również pozwala na osiągnięcie bardzo wysokiej wytrzymałości. Polecamy m.in. krzesła z litego drewna bukowego połączone metodą klejenia wielowypustów. Taka technika sprawia, że konstrukcja zachowuje perfekcyjną sztywność przez wiele lat, nawet w trudnych warunkach użytkowania. Drewno powinno być także odpowiednio leżakowane, a następnie zaimpregnowane ekologicznymi bejcami i lakierowane. Dzięki temu znacznie zwiększa się odporność mebla na brud oraz uszkodzenia mechaniczne.

zamknij

Ta strona używa cookies (ciasteczka).

Wykorzystujemy je w celach statystycznych i reklamowych, oraz w celu dostosowania naszej strony do indywidualnych potrzeb użytkowników.